W ramach Programu dla szkół, realizowanego przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, Akademia Młodego Kucharza przeprowadziła w klasach 1-5 wyjątkowe warsztaty dotyczące zdrowego żywienia.
Warsztaty rozpoczęły się pogadanką na temat zasad zdrowego odżywiania. Dzieci dowiedziały się, jak ważne jest spożywanie pełnowartościowych posiłków, bogatych w błonnik, witaminy i białko. Prowadzące podkreśliły też rolę owoców i produktów mlecznych w codziennej diecie oraz zachęcały do unikania nadmiaru cukru i przetworzonej żywności.
Następnie uczestnicy przystąpili do praktycznej części zajęć. Każde dziecko otrzymało swoją miskę, do której samodzielnie nakładało porcje zrobionej wspólnie granoli, jogurtu oraz jabłka i banany.
Atmosfera była radosna i twórcza - dzieci z entuzjazmem mieszały składniki, a gotowe dania wyglądały apetycznie i kolorowo, a co najważniejsze - smakowały znakomicie!
Każdy uczestnik otrzymał fartuszek, czapkę oraz zestaw przepisów, by móc przygotowywać zdrowe posiłki w domu.
To była nie tylko świetna zabawa, ale też cenna lekcja, która - mamy nadzieję - zostanie z dziećmi na długo.